Teleormanul se confrunta in fiecare an cu zeci de incendii de vegetatie, majoritatea covarsitoare fiind intentionate, fiind o metodata facila a fermierilor de a curata terenul proaspat cultivat.
Pe cat de facila este, pe atat de nociva si ilegala, ca sa nu mai vorbim si periculoasa.
Incendiile se pot extinde la alte terenuri, constructii, case, cum au mai fost cazuri, poluarea masiva afecteaza sanatatea populatiei, iar rezultatul arderilor este mai degraba daunatoare pentru viitoarele culturi, decat sa ajute. Nu mai vorbim de miile de vietuitoare care pieresc in incendii.
Activitatea pompierilor este uneori paralizata, in campaniile agricole in care sute de hectare de teren ard aproape in acelasi timp.
Amintim doar de situatia din octombrie 2022, cand casa unui alexandrinean a ars din temelii, pentru ca pompierii erau angrenati in stingerea unui ingendiu de vegetatie in Smardioasa. Tot in 2022, dar in iulie, un fum dens a acoperit mare parte din soseaua europeana care leaga Alexandria de Capitala, tot in urma unui incendiu de teren agricol, care s-a extins din cauza vantului, facand ca vizibilitatea sa fie zero pe soseaua de viteza, paralizand traficul mai multe ore.
In august 2021, in data de 13, mai multe casute au ars, si Alexandria a fost plina de funingine, dupa ce un fermier a decis sa isi curete terenurile din extravilanul orasului din zona “la vii”. Incendiul a fost atat de mare incat fumul se vedea de la zeci de kilometri, iar focul s-a extins pana la Balta lazar, la maimulti km distanta de focar, unde a mistuit mai multe cabanute.
Sanctiunea care ar trebui aplicata acestor indivizi, pe langa amenzile, spunem noi, modice, din partea pompierilor, ar fi sanctionarea din fondurile care le sunt alocate de catre APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura). Daca le-ar fi taiate subventiile, nu ar mai apela la astfel de metodate periculoase si ilegale.
Dar, cat timp, in Teleorman, in 3 ani de zile, nu s-a aplicat nicio sanctiune concreta in urma raportarii de la ISU, este clar de ce fermerii se simt incurajati sa continue sa aplice astfel de metode, ieftine pentru ei, de curatare a terenurilor dupa recoltare.
Ilar este ca ISU Teleorman raporteaza catre APIA Teleorman 273 incendii, dar APIA receptioneaza 290 de incendii intre 2022 si 2024.
Dintre acestea, 274 sunt identificate pe suprafete subventionate de APIA, dar doar 1 e sanctionat, dar nu se stie inca in ce maniera “Intrucat la aceasta data softul nu are instalate functionalitatile pentru calcularea sanctiunilor de nerespectare a cerintelor de conditionalitate” Mai e aplicata o sanctiune la un control clasic in 2023 si inca 3 in urma rapoartelor de control prin teledetectie in 2022.
Am vrut sa vedem daca este aceasta situatie prezenta si la nivelul altor judete, asa ca am intrebat la judetele vecine, la Dolj si la Giurgiu, ai apoi am intrebat si APIA de la Bucuresti care centralizeaza centrele APIA regionale
Daca in Teleorman avem doar o sanctiune, dar nici aia nu stim care e, in ultimii 3 ani, la Giurgiu sunt 21 de sanctiuni, iar la Dolj 19, dintr-un total de 189 sactiuni doar la nivelul anului 2023.
Dolj: 2022- 19 sanctiuni 8 fermieri documente
2023 3 sanctiuni 31 documente pv de la politie
2024 -0
Central: in 2023 189 fermieri sanctionati prin sistemul IACS
Giurgiu: 2022- 2024- 165 persoane identificate, 21 sanctionate, sanctiuni aplicate de IACS- SIstemul Integrat de Administratie si Control
Raspuns APIA sediul central
In concluzie, in Teleorman in ultimii 3 ani nu avem nicio sanctiune concreta de la APIA pentru fermierii care isi incendiaza voit terenurile, punand in pericol sanatatea si vietile oamenilor, iar amenzile de la ISU par pistol cu apa raportat la profitul fermierilor, in 2024 neffind aplicata nimanui nicio amenda.
Astfel ca, in lipsa unei legislatii modificate si a unor masuri mai ferme, aceste practici vor continua sa puna in pericol atat mediu, circulatia, dar mai ales sanatatea si viata teleormanenilor, doar in numele profitului anumitor agricultori.