Deputatul teleormanean George-Mădălin BORŞ , membru vocal in Comisia pentru industrii şi servicii
si secretar in Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor si specialist in domeniul energiei, trage un semnal de alarma: Romania, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Polonia, Slovacia si parte din Austria pot intra oricand in blackout, instantaneu.
Situatia este cu atat mai grava cu cat nimeni nu pare interesat de situatie, insa demnitarul promite legislatie stricta care sa previna un astfel de scenariu cu urmari extrem de grave.
In interviul de mai jos avem explicatia fenomenului, in amanunt, insa, rezumand, pe scurt, lucrurile stau foarte clar:
O corporatie chinezeasca, vendor si operator de echipamente de telecomunicatii, despre care voci bine informate spun ca este controlata de guvernul chinez, a fost depistata ca scurgea date sensibile din interiorul statelor care achizitionasera si instalasera echipamente, inclusiv in interiorul institutiilor de forta si securitate. Vorbim inclusiv de SUA si ROmania.
Urmare a acestor descoperiri, multinationala chinezeasca a fost acuzata ca isi foloseste echipamentele pentru supraveghere si spionaj, iar o groaza de state au interzis-o sau restrictionat-ope piata telecom, printre tari aflandu-se : SUA, India, Japonia, Anglia -United Kingdom, Australia,Noua Zeelanda si 10 state din UE, printre care si Romania
Invertoarele, pericolul tacut din fiecare casa cu panouri solare
In schimb, in Romania, la ora redactarii acestei stiri (aprilie 2025), aproape un sfert de milion de locuinte si firme au montate panouri solare, iar in jur de 80% au aceste instalatii dotate cu echipamente de la fix aceasta firma.
Echipamente care controleaza nu doar parametrii electricitatii de la panouri catre instalatia electrica din casa sau institutie, dar si parametri catre curentul trimis catre reteaua publica de electricitate, fara ca aceste echipamente sa fie auditate in prealabil de catre o institutie a statului, desi ele ofera aproape jumatate din consumul zilnic de curent al intregii tari.
Aceste echipamente sunt conectate la internet si pot fi controlate de la distanta, iar serverul lor mama se afla in Republica Populara CHineza
Daca, la un moment dat, ar exista un razboi comercial intre UE si China, si China ar apasa un buton prin care, brusc, aproape 250.000 de prosumatori din Romania ar ramane in bezna si nu ar mai introduce curent nici in retea, ar pica curentul in peste jumatate din tara, instant, fara posibilitatea de a fi repornit prea curand.
Acelasi lucru s-ar intampla si daca un grup de hackeri, sa zicem, ar prelua controlul acestor echipamente
“Romania are productie instantanee de 5800MW-media productiei instantanee per orǎ, dintre care 2500MW vin de la prosumatori in timpul zilei. Daca , Doamne fereste, mie imi dispar astia 2500MW, urmatoarele tari: Romania, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Polonia, Slovacia si parte din Austria intra in blackout, instantaneu.
Pentru ca daca ti a disparut aceasta capacitate instantaneu, sistemul energetic colapseaza.
Nu exista in Romania o capacitate de asemenea marime pe care sa poti sa o pui in functiune instantaneu.
Fara curent nu putem sta. Ganditi-va ca e cineva intins pe masa de operatie, sau se lanseaza o sarja de otel sau aluminiu intr-o fabrica, am distrus intr-o clipa vieti sau milioane. AM sesizat aceasta vulnerabilitate.
Va dau o stire in premiera, saptamana viitoare va fi redactat primul draft de amendament la legea 5G, la acest regulament, amandamentul pe care il creionez va fi sprijinit transpartinic. Toate partidele au inteles aceste vulnerabilitati, inclusiv AUR.”
A adaugat deputatul Madalin Bors, care a venit cu mai multe soluctii in preintampinarea acestui scenariu de film tip apocaliptic, care s-a vazut si in Die Hard, si in Zero Day si alte filme.
Acesta a adaugat o alta stire in premiera, cum, ca se lucreaza pe repede inainte la o noua lege prin care prosumatorii vor fi spijiniti printr-un program sa isi achizitioneze si medii de stocare de energie (baterii), care vor imbunatati masiv consumul acestora si impactul pe care il au asupra retelelor. Se va muta linia de finantare de la panouri catre stocare.
Interviul, deosebit de interesant, aici: