Sute de copii din Ștorobăneasa si satele limitrofe au sansa la o educatie mai buna ca urmare a unui proiect Erasmus, pe care scoala „Vasile Racottă” l-a accesat, in urma caruia mai multi elevi si cadre didactice au fost in Cipru, Grecia, Suedia si Polonia, pentru a vedea si invata cum se invata in unitatile de invatamant de acolo.
Mai mult, profesorii au luat lectii de la cadrele didactice din aceste tari pentru a reusi nu numai sa aplice in cadrul orelor tehnici moderne de invatat, dar si sa reuseasca sa integreze copiii din familii defavorizate sau din alte etnii.
Echipa care a scris proiectul TERRA – CASĂ PENTRU TOTI, in cadrul caruia a existat aceasta mobilitate, a reusit performanta sa il faca atat de bine incat scoala din Storobaneasa a obtinut unul dintre cele mai bune punctaje pe tara, devansand multe scoli din rural, clasandu-se pe locul 10 din 381, reusind sa acceseze fondurile necesare acestui proiect de o importanta majora pentru educatia generatiilor care trec prin scoala. Altminteri, la locul 108 s-a “tras linie”, pentru ca s-au terminat fondurile. Lista completa aici

In total, 9 cadre didactice si 12 elevi din Storobaneasa au fost in unitati de invatamant din afara, iar profesorii au facut inclusiv lectii pentru cum sa abordeze prescolarii, la Buteland Flemingsberg Preschool, din Flemingsberg, Stockholm, Suedia, or cum sa integreze multicultural toate categoriile de elevi, incepand cu clasele primare, pentru a preveni abandonul scolar.
Elevii au fost la scoala Szkoła Podstawowa nr 2 w Koniakowie din Polonia pentru a vedea cum se tin lectiile in alta tara europeana, iar toate cheltuielile au fost suportate din fonduri europene, in baza proiectului scris si castigat de scoala.
Directoarea scolii „Vasile Racottă” din Ștorobăneasa, crede ca investitia in generatiile viitoare este cea mai importanta, si ca, dincolo de investitia in mobilier si aparatura didactica, investitia in oameni este primordiala “Sunt bucuroasa ca elevii au putut sa vada cum decurg orele in alte tari, dar si ca profesorii si invatatorii au luat lectii de predare diferite , pentru a oferi elevilor cea mai buna experienta si a ii motiva sa fie atenti la ore. Acest proiect a fost scris si pentru incluziune, avem si copii de etnie, si am vrut sa ne ducem unde oamenii lucreaza regulat cu mai multe nationalitati, ca sa vedem si alte stiluri de abordare pentru a putea integra in activitatea didactica din scoala noastra”
Rezultatele preconizate in cadrul acestui proiect, Terra-Casa Pentru TOTI cu numar de referinta 2023-1-RO01-KA122-SCH-000142760:
Beneficiile participarii cadrelor didactice la cursuri de formare europeana si a elevilor in mobilitati prin intermediul carora pot lua contact direct cu oameni dintr-o cultura diferita de a lor se vor vedea inca de la revenirea in scoala. In primul rand, schimbarile vor fi vizibile in ceea ce priveste dinamica relatiilor interumane atat in cancelarie, cat si in salile de curs.
Faptul ca au avut parte de astfel de experinte de invatare va contribui la cresterea stimei de sine atat in cazul profesorilor, cat si in cazul elevilor.
Vor avea mai multa incredere in fortele si cunostintele acumulate, profesorii se vor imbogatii personal siprofesional, iar elevii vor dezvolta o atitidine pozitiva fata de mediul scolar. Rezultalele tangibile se regasesc in chestionarelesi proiectele de activitati elaborate, in fise de lucru, optionale adaptate temei proiectului si nivelului de varsta al elevilor, incheierea de parteneriate si desfasurarea de activitati in colaborare cu alte scoli si primarie.