Vineri, 10 ianuarie, a fost mare galagie in fata Prefecturii Teleorman: politistii si rezervistii au iesit in strada sa isi strige nemultumirile cu privire la “ordonanta trenulet”.
Trei sindicate si rezervistii au expus problemele pe care le au si au amenintat chiar cu lasarea descoperita a turelor de urgenta pe 112.
Prefecta Veronica Mitran a coborat din birou si a intrat printre ei, invitandu-i pe reprezentanti la discutii, pentru a le asculta doaleantele, promitand ca le va transmite mai departe la Guvern.
“Stiti ca avem posturi de politie cu un singur lucrator? Stiti ca merge un singur politist la interventie cu toti nemernicii, cu toti idiotii, si putem sa ajungem in partea cealalta? Sistemul este prost, aduc din sursa externa tot felul de hahalere, cei care sunt in ministerul de interne discuta doar cum sa faca sa plece din sistem”, a spus unul dintre reprezentanti.
Un altul a declarat ca daca problemele nu se vor rezolva prin protest, va exista posibilitatea ca sectiile de politie din mediul rural sa ramana descoperite, si sa nu mai aiba cine raspunde la apelurile de urgenta: “Daca lucratorii de politie de la o sectie de politie cu 8-9 comune arondate se hotarasc sa faca un gest pentru semenii nostri, si sa mearga in acelasi timp sa doneze sange, ganditi-va si dumneavoastra…”
Mai jos, memoriul protestatarilor:
Sindicatul Polițiștilor din România DIAMANTUL, Sindicatul Democratic al Polițiștilor – SIDEPOL și Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual – SNPPC, prin reprezentanții săi de la nivelul județului Teleorman, atrag atenția cu privire la indignarea profundă a polițiștilor privind orice demers de reducere a veniturilor salariale sau orice altă variantă de restrângere a cheltuielilor publice pe seama angajaților din sistemul de ordine publică.
1. Polițiștii sunt nemulțumiti și îngrijorați de declarația recentă a ministrului Predoiu privind planul de majorare, din nou, a vârstei de pensionare. Vârsta de pensionare s-a modificat anul trecut de la 60 de ani, la 65 de ani (prin Legea nr. 282/2023). Unde se vrea să ajungem, când polițiștii trăiesc în medie până la 70,5 de ani? Polițiștii ar dori o renunțare publică din partea ministrului, la această intenție.
2. Polițiștii sunt nemulțumiți de lipsa de transparență a ministerului privind viitorul majorării Bayraktar. Se mai dă, nu se mai dă? Solicităm un comunicat oficial al ministrului pe această temă, întrucât acest supliment are o valoare financiară importantă și polițiștii sunt îngrijorați că se poate pierde.
3. Polițiștii sunt nemulțumiți de tăierea majorării de SDSL (75%, majorare pentru munca în zile de sâmbătă, duminică, sărbători legale). Se puteau lua alte măsuri care să nu afecteze exact activitatea oamenilor care lucrează în stradă, în prima linie. Se putea renunța la salariul de excelență pentru o perioadă. De ce s-a mărit sporul de muncă suplimentară cu 5%, în timp ce sporul de SDSL pentru munca în ture a fost anihilat total? De ce nu s-a tăiat majorarea de anticorupție (12,5%) de la DGA și DGPI, pentru a se face aplicarea corectă a Deciziei Î.C.C.J. nr. 60/2024? Interpretarea făcută de Î.C.C.J. este obligatorie pentru toți cei care nu fac cumulat activități de prevenire și combatere. Se făceau economii importante și se salva majorarea de SDSL.
4. Polițiștii sunt nemulțumiți de secretizarea abuzivă a ROF-urilor unităților de poliție, a ROF-ului DGF, a Ordinului MAI S/7/2018 privind salarizarea, a Ordinului MAI S/108/2011 privind permanența. Cerem să fie desecretizate și publicate, așa cum se întâmplă la Ministerul Justiției.
5. Polițiștii sunt nemulțumiți că sunt șantajați să facă permanență neplătită de la domiciliu, în contra Ordinului MAI S/108/2011 care obligă șefii unităților să organizeze permanența serviciului de poliție, în unitate, contra plată și cu respectarea orelor maxime de program de muncă. Vrem respectarea prevederilor legale (OMAI S/108/2011), vrem plată pentru muncă, așa cum prevede art. 42 din OMAI S/108/2011. Vrem tragerea la răspundere disciplinară a managerilor care încalcă art. 42 din OMAI S/108/2011.
6. Polițiștii sunt nemulțumiți de înghețarea, care a devenit veșnică, a compensației pentru chirie. Polițiștii vor acordarea într-un cuantum care să corespundă cu prețul pieței, care să reflecte realitatea, așa cum se întâmplă la ministerul justitiei (700 euro).
7. Polițiștii sunt nemulțumiți de faptul că nu vor mai fi indexate, în raport cu rata inflației, nici salariile lor și nici pensiile foștilor polițiști.