Plosca- Ciugud de Teleorman. Comuna campioana la atragere de fonduri: 20 MILIOANE EURO in 3 ani

Cu peste 30 de proiecte de investitii si fonduri atrase in valoare de aproape 20 MILIOANE DE EURO, toate in ultimii 4 ani, Plosca se poate mandri ca fiind un veritabil Ciugud de Teleorman, mai ales cand se pune accent pe energia regenerabila, fiind montate deja panouri fotovoltaice pe mai toate institutiile publice, dar si la stadion, urmand sa se construiasca la iesirea din localitate un imens parc fotovoltaic de 110KW, prin fonduri europene.

Plosca este o localitate din Teleorman situata undeva la jumatatea drumului dintre resedinta Teleormanului si Rosiorii de Vede, in care traiesc putin peste 5000 de suflete. Pana acum cativa ani, aceasta a fost incremenita in timp.

Cu un targ comunal demn de ev mediu si o gara aproape ruine, aceasta nu se putea lauda decat ca este strabatuta de un drum european, si cu doua case avand statut de monument istoric, casa Gerota si casa Andrei, si ele in oaresce degradare, una devenind sediu de IAS, alta cabinet medical.

Fara apa, fara canal, si fara strazi asfaltate in ultimii 30 de ani, comuna, compusa din satul cu acelasi nume, nu parea sa aiba sanse la un stil de viata demn de anii 2000. Pana si primaria se afla in degradare, una dintre anexe stand efectiv sa cada.

Inclusiv in sediul primariei mobilierul era invechit, iar cetatenii erau primiti in birouri printre maldare de hartii aruncate de-a valma si mobilier degradat, semn ca ultima conducere nu a investit nici macar in propriile conditii de lucru, daramite pentru cetateanul de rand.

Astazi, localitatea arata complet diferit fata de 2020, cand la carma primariei a venit un tanar fiu al localitatii, fost ofiter de marina, obisnuit sa conduca o nava care transporta marfa in valoare de zeci de milioane de euro, care s-a decis, dupa ce a acumulat un venit consistent, sa paraseasca oceanele , sa vina langa familie si sa investeasca castigul intr-o afacere proprie, de agricultura, care a crescut mai mult decat crezuse, pentru ca, pe langa faptul ca a stiut sa manageriasca business-ul, a pus suflet.

Dupa ce a vazut ca se poate, a decis sa ofere si comunitatii ceva mai bun, asa ca s-a decis sa candideze la primarie, in dorinta de a aduce o schimbare a lumii din jur. Lucru care s-a intamplat, ca si in trecutul personal, mult peste asteptari.

De la 0 Km de asfalt in ultimii 30 de ani, Plosca are acum 6 strazi nou asfaltate, 16 la care va fi turnat asfalt proaspat pana la inceputul verii, si un rest de 8 pentru care deja s-a depus proiectul de asfaltare.

Strazile comunei, care nu au vazut niciodata pana in 2021 apa sau canal, sunt acum la standarde europene. Edilii vor sa aduca cat mai curand si gaze naturale, lucru promis demult teleormanenilor din rural, dar nerealizat.

Pentru ca, pe langa infrastructura, oamenii au nevoie de facilitati, Plosca are acum parte de un centru de zi modern, dupa ce o veche scoala a fost reabilitata, si in viitor urmeaza sa se faca aici un mic centru multifunctional pentru tinerii din localitate.

Targul saptamanal, care arata ca o piata din evul mediu, a primit dotari demne de secolul in care traim, cu tarabe acoperite modern, lazi frigorifice si toalete moderne, proiect in care s-au investit 200.000 de euro,

Iluminatul public a fost complet refacut cu aproape 700 de lampi cu LED, statiile de autobuz modernizate la standarde europene, urmand realizarea a inca 3 noi noute, iar unitatile de invatamant, pe langa reabilitarea exterioara si interioara urmeaza sa fie dotate cu mobilier modern, inclusiv table inteligente

Si pentru ca “minte sanatoasa in corp sanatos” este un deviz al unor comunitati moderne, stadionul si terenul de fotbal

din curtea scolii au fost complet refacute, pentru ca tinerii sa poata practica sport in conditii de siguranta, la ei acasa, fara sa mai fie nevoiti sa se deplaseze la Alexandria sau Rosiori pentru a face miscare de masa sau chiar de performanta.

Vorbim de niste realizari notabile intr-o comuna in care , practic, de 30 de ani de zile nu s-a facut nimic, unde cladiri stateau sa cada iar pentru anumiti locuitori, toaleta cu apa curenta insemna un lux.

Pana si persoanele decedate erau tinute in soare, biserica neavand macar o capela unde cei trecuti la cele vesnice sa fie tinute crestineste pana la inhumare.

Plosca a dovedit astfel una dintre cele mai mari cresteri al unei comunitati de genul din zona de sud, urmand parcul fotovoltaic, centru de colectare gunoi in mod separat, gaze naturale, bugetul numai pentru 2024 fiind de aproape 11 MILIOANE DE EURO.

Un lucru care nu doar ca aduce o satisfactie comunitatii locale, dar face si cinste judetului Teleorman, aratand ca unde se vrea, se poate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *