Padurea Troianu , situata intre satele Troianu si Vatra , din judetul Teleorman, a fost declarata rezervatie naturala prin hotatare de guvern in anul 2004, fiind o arie protejata de interes national deoarece aici creste o specie de bujor salbatic romanesc unica in Europa ,care se gaseste numai la noi in tara.
Amenintat cu disparitia , bujorul salbatic romanesc este o specie care a supravietuit erei glaciare , fiind la fel de veche ca crocodilii , si una dintre cele mai frumoase flori de la noi , existand doar cinci rezervatii in toata tara . A fost declarata prin lege in octombrie 2022 floarea nationala a Romaniei si este sarbatorita in fiecare an pe data de 15 Mai.
„Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României. În scopul marcării Florii Naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, prevede legea.
Rezervatia se intinde pe o suprafata de 71 de hectare si se afla in subordinea Directiei Silvice Alexandria , pe langa bujor aici mai cresc multe alte specii de flori dintre care unele foarte rar , caprioare , iepuri ,mistreti si diverse specii de arbori cum ar fi: stejarul brumariu , pufos si stejarul cerul care este majoritar.
Vedeta padurii Troianu , bujorul salbatic romanesc este o planta ocrotita de lege si nu trebuie distrusa sau colectionata , floarea de culoare rosu aprins are mai putine petale decat bujorul romanesc , asezate pe un singur rand. Infloreste o singura data pe an , in luna Mai , inflorescenta fiind in general de aproximativ doua saptamani .
Pentru a se evita distrugerea plantei, care atrage in ultimii ani tot mai multi vizitatori,in urma mediatizari pe retelele media de socializare , in Padura Troianul au fost luate mai multe masuri de protectie, au fost reduse caile de acces , interzis pasunatul , aruncarea gunoaielor si folosirea focului .Cei care calca pe bujori sau ii rup risca amenzi inte 5000 si 10.000 de lei, in timp ce persoanele juridice pot fi sanctionate cu sume cuprinse intre 30.000 și 60.000 de lei.
Ce poate fi mai frumos si mai relaxant intr-o zi de primavara decat sa admiri covorul rosu de bujori, ce se asterne printre copacii falnici ai padurii , in contrast cu verdele crud al ierbii si muzica asigurata de zumzetul albinelor si ciripitul pasarilor, razele soarelui sa-ti incalzeasaca fata , sa imortalizezi aceste momente in fotografii facute pe potecile padurii , si sa le aduni in albume , pentru ca ,pana la urma , fiecare clipă petrecută alături de cei dragi este un prilej de a crea amintiri .
Sursa galerie foto: Iulian Iulian si Ciclisti din Teleorman