Pompierii vor fi la datorie în perioada 01-06 mai a.c. Misiunea acestora este de
a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de
a interveni pentru acordarea primului ajutor medical.
Indiferent de locul ales pentru petrecerea Zilei de 1 Mai și a Sărbătorilor
Pascale, cetățenii trebuie să respecte măsurile de prevenire a incendiilor. Aceștia
trebuie să aibă mare grijă la modul în care pregătesc grătarul.
- Focul trebuie făcut doar în locurile special amenajate și fără a folosi substanţe inflamabile. Nu trebuie aprinse focare direct pe sol pentru că flăcările se pot extindela vegetația din apropiere. Arderea trebuie supravegheată continuu, deoarece vântular putea schimba direcţia flăcărilor și chiar duce scânteile la distanţe mai mari, cătrezone împădurite sau cu vegetaţie uscată.
- Precizăm faptul că este interzisă folosirea focului deschis la mai puțin de 10 metri faţă de locurile în care există materiale combustibile (lemn, hârtie etc.) sau la mai puțin de 40 de metri faţă de zonele cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili etc.)
- Este recomandat ca cetățenii să aibă la dispoziţie mijloace de primă intervenţie pentru stingerea rapidă a focului: un stingător sau o rezervă de apă.
- Înainte de a pleca spre casă, locul pregătirii grătarului va fi verificat cu mare atenţie, jarul trebuie stins
- De asemenea, prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie trebuie să se realizeze numai în condiţii de siguranță şi la distanţe care să nu permită propagarea flăcărilor la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri sau la gospodăriile învecinate.
Pentru prevenirea incendiilor in gospodarii , cetatenilor care desfasoara o serie de
activitati care asigura curatenia în case și pregatirea produselor tradiționale , pompierii le recomanda respectarea următoarelor masuri:
- menţineţi permanent curăţenia şi ordinea în bucătării sau în spaţiile de preparare a hranei;
- supravegheaţi plitele și aragazurile atunci când gătiți;
- depozitaţi produsele alimentare / culinare, precum ulei, grăsime, alcool, care prezintă pericol de incendiu, la distanţă de siguranţă faţă de sursele de aprindere;
- utilizaţi aparatele electrocasnice de tipul friteuzelor, cuptoarelor cu microunde, cuptoarelor electrice etc. conform instrucţiunilor producătorilor şi nu le lăsați în priză dacă nu sunt folosite;
- pe timpul curățeniei, nu suprasolicitați instalaţia electrică;
- folosiţi focul deschis la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje;
- depozitaţi cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire într-un loc amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce stingeți complet resturile de jar;
- păstraţi sursele de foc, cum sunt chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz şi altele asemănătoare, în locuri în care nu au acces copiii;
- nu puneți lumânările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii;
- supravegheaţi copiii în permanenţă şi nu îi lăsaţi singuri în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune.