Declarația publică a domnului Președinte PNL Teleorman, Daniel Constantin, subliniază problemele grave cu care se confruntă agricultura din România, în special în contextul secetei din acest an. Este evident că lipsa unui sistem de irigații adecvat are consecințe dramatice, nu doar pentru fermieri, ci și pentru economia țării.
Critica adusă Ministerului Agriculturii este bine argumentată, mai ales în ce privește neîndeplinirea angajamentelor asumate în ceea ce privește reabilitarea infrastructurii de irigații. Este esențial ca decidenții să adopte o abordare proactivă și preventivă, care să asigure resursele necesare pentru investiții durabile în acest sector vital.
De asemenea, este important să ne asigurăm că despăgubirile acordate fermierilor nu sunt doar măsuri luat ca urmare a secetei din acest an , ele trebuie să fie însoțite și de planuri de dezvoltare pe termen lung care să prevină astfel de crize.
“Dacă Ministerul Agriculturii s-ar fi ocupat de sistemul de irigații în ultimii ani, astăzi am evita plata a 500 de milioane de euro despăgubiri din cauza secetei din acest an.
Din cauza faptului că irigam insuficient, seceta afectează în acest an circa 2 milioane de hectare cultivate preponderent cu porumb și floarea soarelui! Un dezastru care putea fi evitat, dacă Ministerul Agriculturii s-ar fi ocupat de tema, atât de importantă, a irigațiilor.
Legea irigațiilor, pe care am depus-o în 2015, prevedea un buget multianual de 1 miliard de euro pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații. Plus 435 mil euro din fonduri europene pentru infrastructura secundară! Cea mai importantă alocare după 1970 pentru sectorul de irigații!
Ce trebuia să facă cei care s-au succedat la minister?! Să aloce anual din 2016 până în 2020 acești bani și să facă irigabile 1,8 mil de ha! Adică aproape câte s-au compromis în acest an!
Astazi, doar 40% din obiectivele de irigații sunt reabilitate, la 4 ani de când programul trebuia finalizat!
Este bine că se acordă despăgubiri, fără ele fermierii ar fi copleșiți financiar în campania de toamnă! Dar oare s-ar fi ținut cont de disperarea fermierilor dacă nu ar fi fost an electoral?
Un lucru mai trebuie subliniat! Am avut secetă și despăgubiri acordate în mai mulți ani de când s-a aprobat legea în 2015. Dacă adunăm sumele acordate ca despăgubiri din anii semnificativi 2019, 2021 și 2024 constatăm că ne apropiem de miliardul de euro aprobat prin lege!
Cu alte cuvinte, bani au existat, dar cineva la minister trebuie să acorde atenție lucrurilor importante, preventive, proactive și mai puțin reactive, de stingere a “incendiilor”, de a închide gura fermierilor pe termen scurt, dar fără dezvoltare solidă pe termen lung! Investiția în irigații ne scutește în marea parte a teritoriului de plata despăgubirilor!” a transmis printr-o declaratie publica Presedinte PNL Teleorman Daniel Constantin.