In judetul Teleorman, este de notorietate ca mai toate balastiarele functioneaza fara autorizatie.
Am fost curiosi sa aflam ce inseamna “mai toate”, si am aflat. nu cu mare surprindere, ca doar o singura balastiera este autorizata de Apele Romane sa functioneze.
Una aflata in limita de nord a judetului, la granita cu Dambovita, la Banov.
Desi in inima judetului, chiar langa Alexandria, functioneaza la foc continuu astfel de exploatatii, care furnizeaza constant agregate minerale pentru constructii, de doi ani de zile doar aceasta singura balastiera este autorizata.
Cu toate acestea, Administratia Bazinala de Apa Arges Vedea oficial nu are la cunostinta despre functionarea ilegala de astfel de balastiere, desi ele se vad din satelit, modificand cursul sau configuratia raurilor si distrugand ecosistemul din zona.
Politia spune ca nu e obligata sa gestioneze balastierele ilegale, intrucat “competenta autorizarii acestora nu este atributul politiei”, dar spune ca, in urma a doua sesizari de la alte institutii, a intocmit doua dosare penale, in 5 ani.Desi recunoaste, ca tot in ultimii 5 ani, a controlat 12 puncte de extragere a agregatelor minerale din Teleorman.
Pe de alta parte, Garda de Mediu Teleorman spune ca a facut 32 de controale in ultimii 5 ani, dar spune ca a aplicat doar 2 sanctiuni contraventionale, si ca doar intr-un singur caz a fost formulata sesizare penala.
Al doilea caz penal, pesemne, a venit de la Apele Romane, care a constatat, coincidenta sau nu, dupa prima solicitare a jurnalistilor de la Teleorman News, o exploatare ilegala la Buzescu, langa Alexandria.
Fix in ziua in care oferea primul raspuns catre publicatia noastra in care ne spuneau ca “nu exista informatii despre functionarea ilegala a unor balastiere in Teleorman”, si ca doar in 2020 s-a aplicat o sanctiune contraventionala unei balastiere pe raul Clanita.
Cu toate acestea, o droaie de balastiere functioneaza la foc continuu in Teleorman, intrucat cererea este imensa in contextul santierelor deschise in judet.
Chiar si pentru un neavizat, este suficient sa se uite pe raurile din Teleorman, de acasa, utilizand Google Earth sau alta aplicatie cu imagini din aer ale judetului, unde va reusi sa constate cate exploatatii de agregate sunt fix in acest moment, pe raza judetului.
Aproape ca nu este rau care sa nu fie exploatat, intr-o masura mai mare sau mai mica, pentru zecile de tone de nisip care se vand si se cara zilnic pe soselele judetului, fara ca mai nimeni sa controleze aceste transporturi ori exploatatii.