Un incendiu violent a pus stapanire pe campurile din zona Suhaia, care s-a extins rapid si in zona de case, punand in pericol cetatenii. Focul s-a propagat cu o rapiditate mare din cauza vantului puternic, iar pompierii din Turnu au vrut sa disloce masini, si o parte dintre comunele limitrofe efectiv nu aveau Serviciu Pentru situatii de urgenta si cisterne.
A fost nevoie ca prefecta judetului, Mitran Veronica, sa intervina. Aceasta a facut presiuni pe ISU Teleorman sa trimita mai multe masini, intrucat, initial, detasamentul din Turnu Magurele nu a vrut sa disloce masini la incendiu, iar cel din Zimnicea nu avea decat doua, care nu faceau fata incendiului care se propaga cu rapiditate.
Comunele care au avut cisterne au intervenitsub coordonarea prefectei deplasata la fata locului, care a avut surpriza sa constate ca o parte dintre comune efectiv nu au cisterne:
“E inadmisibil ca in 4 comune sa nu existe cisterna, si nu e posibil ca Zimnicea, un oras cu atatea comune pe raion sa ai doar doua masini de stingere.”
Trebuie luate masuri de urgenta pe linia asta pentru ca nu exista cisterne nu este pus la punct acest SVSU.
Trebuie suplimentate masinile pe orase,voi lua masuri de urgenta ca SVSU sa fie impleemtat in fiecare comuna si prin GAL-uri sa se procedeze la achizitionarea de cisterne, cu pompa cu tot.
Mai trebuie pus la punct si un sistem de alarmare a populatiei, nu era presiune la apa pentru pompieri, intrucat o parte dintre sateni, care nu stiai de incendiu, udau.
Daca nu izolau cu buldoescavatoarele locul, s-ar fi putut produce o reala tragedie, mai ales ca batea vantul foarte tare”
Mitran Veronica-prefect Teleorman
Măsuri de prevenire pentru recoltarea cerealelor păioase în condiţii de siguranţă:
– lanurile se vor izola prin fâşii arate cu lăţimea de minim 20 m, pentru a opri propagarea incendiilor;
– suprafeţele de teren cultivate cu cereale păioase se vor marca cu indicatoare de interzicere şi avertizare;
– direcţia de recoltare a combinelor va fi inversă direcţiei vântului predominant; – paiele rezultate în urma recoltării cerealelor se vor strânge în maxim 2 zile; – maşinile se vor parca pe câmp la o distanţă de cel putin 100 m faţă de lanurile nerecoltate şi 50 m faţă de construcţii sau cale ferată;
– fumatul în utilajele şi maşinile agricole este interzis; – arderea miriştilor şi buruienilor este STRICT INTERZISĂ;
– lucrările de reparaţii şi alimentare cu carburanţi si lubrifianţi se vor face în locuri special amenajate, la o distanţă de cel puţin 100 m faţă de suprafeţele de pe care nu s-au recoltat cerealele. Mijloace de intervenţie necesare: a) pentru parcele de peste 50 ha sunt necesare: – 1 – 2 pluguri sau discuri şi mijloace de tractare a acestora; – mijloace tehnice de primă intervenţie şi o cisternă remorcabilă cu pompă; – stingătoare, bidoane cu apă de 50 litri, pentru fiecare maşină şi utilaj agricol (combine, tractoare, autocamioane etc). b) pentru parcele de 10 ha – 50 ha comasate sunt necesare: – un plug sau o grapă cu discuri şi un mijloc de tractare a acestora; – mijloace tehnice de primă intervenţie şi o cisternă remorcabilă cu pompă. – stingătoare, bidoane cu apă de 50 litri, pentru fiecare maşină şi utilaj agricol (combine, tractoare, autocamioane etc). Mod de asigurare a primei intervenții de către personalul implicat: – utilajul incendiat va fi evacuat imediat din lan şi adus cât mai aproape de mijloacele de stingere; – decuplarea şi îndepărtarea utilajului faţă de tractor; – se va acţiona simultan la stingerea maşinii şi a lanului; – asupra motoarelor cu combustie internă şi a agregatelor se va acţiona cu stingătoare cu pulberi şi dioxid de carbon, în lipsa acestora suprafeţele incendiate se vor acoperi cu saci sau cu prelate umezite; – apa se va intrebuinţa în cantităţile strict necesare, urmârindu-se localizarea incendiului prin stropirea zonelor expuse pericolului de aprindere; – concomitent cu primele măsuri luate pentru localizarea și lichidarea incendiului, se va anunța imediat evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgență 112, pentru a fi solicitate echipajele profesioniste de pompieri.
ISU Teleorman
Desi pompierii ne tot dau care sunt masurile de preventie, si dau amenzi, pe fermerii cu profit de milioane de euro, carora le dai amenzi de 2000 de euro, nu prea ii intereseaza ca incendierea miristilor pune in pericol sanatatea si viata cetatenilor.
Publicatia noastra a aratat in acest material Teleorman-sat fara caini. Din aproape 300 de incendii de miristi in 3 ani, nicio sanctiune concreta de la APIA. ca fermerii parca sunt incurajati de APIA sa dea foc, intrucat nu se ia mai nicio masura impotriva lor, in loc sa ii “arda” si pe ei unde ii doare mai tare, si anume la subventii.
Concluzia este ca legislatia ar trebui schimbata drastic pentru ca astfel de lucruri sa nu mai fie o obisnuita.