Bete in roate pentru A6 Alexandria-Bucuresti ONG: “Vom ataca proiectul in instanta”

Nici nu au inceput bine discutiile de acord de mediu pe marginea proiectului de importanta majora pentru Teleorman, autostrada A6 Alexandria-Bucuresti, ca au aparut primele probleme : Un sit geto-dacic de acum 5000 de ani unde lucreaza un singur arheolog, defrisari in Darasti si “salvarea depozitelor de petrol”

Primele dezbateri au avut loc luni, 27 ianuarie, la Primăria Dărăști (jud. Ilfov) marți, 28 ianuarie, la Primăria Mihăilești (jud. Giurgiu), si miercuri, 28 ianuarie, la Primăria municipiului Alexandria (jud. Teleorman), locul unde au venit si cele mai stupide intrebari din partea presei prezente, cum ar fi “pe unde va trece autostrada in Rosiori de Vede (nr- localitate aflata la cca 30 Km vest de Alexandria)”, “pe unde urci si pe unde cobori de pe ea” sau “unde e reprezentantul ariilor protejate, ca autostrada traverseaza cateva arii protejate (nr- proiectul nu traverseaza decat o arie protejata), ca “va descarca pe raul Vedea”

 Reprezentanții Asociației Eco Civica anunță că mai multe ONG-uri sunt pregătite să atace proiectul A6 în instanță, alături de cetățeni din localitățile afectate, motivand că o “amenințare mare” se regăstește pe situl geto-dacic, Cetatea Argedava din satul Popești, lângă orașul Mihăilești.

“Situl are o vechime de 4600 de ani, chiar mult mai mult având în vedere descoperirile din zona Pruni, și este singura cetate de asemenea importanță dintre Carpați și Dunăre, pe cursul râului Argeș! Situl este declarat de importanță națională, iar săpăturile merg greoi, pentru că numai 1-2 arheologi sunt alocați, din lipsă de bani pentru cultură”, spun reprezentanții asociației.

Reprezentanții asociației spun că, dacă nu se vor adopta “soluții corecte”, câteva ONG-uri, dar si mai mulți cetățeni din localitățile afectate, sunt pregătiti să atace proiectul în instanță, informeaza Economedia.

Acordul de Mediu este o etapă importantă pentru aprobarea Studiului de Fezabilitate (contractul cu proiectantul DP Consult) urmând ca indicatorii tehnico-economici să fie avizați de către Executiv. După aprobarea Hotărârii de Guvern, se poate lansa în licitație contractul de proiectare și execuție.

Mai bine sa nu mai se construiască aceasta autostradă,care într-un fel este inutilă! Pot oameni din zona să meargă liniștiți la pădure,să culeagă ghiocei și tămâioară. Culeg ciuperci și fructe de pădure și i-si asigura în acest fel bunăstarea materială și evită și poluarea adusa de o autostradă sau drum expres!

Pot trai liniștiți și săraci că în timpuri străvechi precum in epoca sitului arheologic care odată pus în valoare va atrage că un magnet sute de mii de turiști străini care vor duce la dezvoltarea turistică a zonei că economic nu au nevoie cei pe unde se preconizează autostradă a trece în viitor!

Domnule ,nu mai poți trage o flatulatie in România de ONG-,urî și șantiere arheologice de o valoare inestimabilă care in mod cert vor crește nivelul de trai al românilor și va reduce nivelul deficitului de țară și de cont curent.O să producă bani cu care sa se angajeze arheologi și alți experți în vremuri din timpul lui Gingis Han și Timur Lenk prin valorificarea acestor situri inestimabile!, a spus, revoltat, un cetatean.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *