Actiune in timp record a Garzii de Mediu Teleorman: azi sesizarea, maine controlul, poimaine amenda

Un caz in care Garda de Mediu din Teleorman s-a miscat cu celeritate ne-a atras atentia, si, din dorinta de a promova astfel de actiuni, am aflat insa ca lucrurile sunt putin mai complicate.

Pe scurt, Garda de Mediu Teleorman primeste pe 2 aprilie o reclamatie , cum ca pe islazul comunal al Nanov se ingroapa gunoaie, pe 3 aprilie comisarii garzii de mediu se deplaseaza in zona reclamata, constata ca sesizarea in mare parte nu se confirma, nu aplica sanctiuni la fata locului, insa pe 4 aprilie aplica amenda de 10.000 RON primarului , si trimit amenda pe adresa primariei pe 5 aprilie.

O adevarata dovada de celeritate a institutiei pe care multi teleormaneni o blameaza pentru lipsa de rezultate cu privire la poluarile masive care se petrec in special in zona Smardioasa Branceni, acolo unde deseuri sunt arse in mod constant, iar fumul se ridica la sute de metri inaltime, fiind vizibil de la zeci de kilometri in anumite zile.

Mai mult, in urma cu un an, in Alexandria a mirosit pestilential circa 24 de ore, iar Garda de Mediu nu a reusit sa identifice sursa, desi a primit mai multe solicitari in acest sens.

Am fost curiosi daca acest tip de actiuni sunt rezolvate in toate cazurile cu aceeasi viteza, insa Garda de Mediu a omis sa ne spuna, desi am intrebat negru pe alb:

Cu toate acestea insa, am mers mai departe si am intrebat si Primaria Nanov de ce ingroapa gunoaie, asa cum a fost reclamat, insa am aflat ca, de fapt, sesizarea primita de Garda de Mediu a fost una in mare parte falsa:

Sesizarea a fost ca Primaria Nanov ingroapa cantitati semnificative de gunoaie pe islazul comunei, insa comisarii GNM au constatat ca zona nu e nicidecum islaz, ci una in care Primaria a strans gunoaiele abandonate, in vederea colecatarii acestora de catre o firma specializata, in baza unor demersuri si contracte special facute in sensul igienizarii.

Mai mult, s-a vazut ca Primaria a fost constant preocupata de igienizarea mai multor zone in care s-au strans gunoaie in comuna, de-alungul anilor, facand demersuri si incheind contracte in acest sens cu operatori specializati.

Astfel ca , in urma controlului realizat la fata locului de cei doi comisari ai Garzii de Mediu, de fata cu viceprimarul, nu s-au aplicat sanctiuni, ci au pus in vedere institutiei sa elimine in totalitate deseurile colectate in vederea predarii catre operatorul de salubritate.

Cu toate acestea, o zi mai tarziu, comisarii garzii de Mediu Teleorman s-au razgandit, si au aplicat o amenda de 10.000 de lei primarului, in lipsa, fara ca acesta sa poata semna Procesul Verbal sau sa efectueze Mentiuni , intrucat acesta “nu este de fata”.

Practic, cu toate ca s-a constatat ca reclamatia primita nu se confirma, ca gunoaiele nu erau ingropate, ci stranse in vederea colectarii, ca zona nu era islaz, ci una in care gunoaiele erau stranse special pentru a fi predate firmei de salubritate, Garda de Mediu a aplicat o sanctiune primarului, in timp record.

Ca detaliu insignifiant, reclamatia a venit de la Cimpoieru Mihaita Alexandru, candidatul PSD la Primaria Nanov, iar amenda a primit-o Adrian Ghene, primarul Nanov din partea PNL.

Speram ca acest amanunt mic sa nu fi avut legatura cu celeritatea de care a dat dovada Garda de Mediu, si sa aiba aceeasi atitudine in toate cazurile la care primeste reclamatii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *