A fost adoptata ordonanta care revolutioneaza traficul din Romania , a fost deja publicata in Monitorul Oficial si intra in vigoare peste 10 zile

Pe 28 iunie 2024 a fost adoptata ordonanta de urgenta cu numarul 84 de catre guvern , pentru modificarea codului rutier , modificari ce au ca tinta reducerea numarului de decese si vatamari grave cauzate de accidentele rutiere , si cresterea sigurantei rutiere . Noile modificari vizeaza de asemenea si conducatorii de bicicleta sau trotineta electrica ori de vehicule cu tractiune animala.

Conform modificarilor aduse codului rutier , participantii la trafic , inclusiv pietonii , vor putea inregistra cu mijloace audio- video, soferii agresivi din trafic , iar agentii de politie vor putea da amenzi in urma inregistrarilor depuse , pana acum legea nu permitea acest lucru .
Se pun insa cateva conditii pentru prevenirea abuzurilor.

 • a) Extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;
 • b) data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;
 • c) locul ori elemente de natura să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;
 • d) vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
 • e) semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției


Cel care depune sesizarea trebuie sa semneze pe proprie raspundere ca imaginile sunt autentice, in caz contrar, este sancționat. Inregistrarea audio-video , impreuna cu sesizarea se pastreaza pe o perioada de un an , dupa acest termen inregistrarile se distrug.
Ai voie să depui împotriva aceluiași șofer o singură plângere la fiecare 24 de ore și maximum 3 plângeri la fiecare 15 zile , si din aceeași intersecție 3 plângeri la fiecare 24 de ore și maximum 7 plângeri la fiecare 15 zile.

Vor fi montate camere fixe inteligente care vor functiona non-stop si vor trimite alerte atunci cand participantii la trafic incalca legea, amenda va fi trimisa acasa prin posta. Soferii vor fi amendati pentru urmatoarele abateri:

 • a) încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice;
 • b) prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară.
 • (3) Posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice vizează:
 • a) limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
 • b) interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
 • c) semnificația culorii roșii a semaforului;
 • d) trecerea la nivel cu calea ferată;
 • e) interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
 • f) depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată.

Soferii pot cere retestarea pentru alcool daca rezultatul primului test e sub 0.10 mg/l alcool pur in aerul respira . Al doilea test se va face dupa 15 minute dar nu mai mult de 20 de minute de la primul test, daca rezultatul va fi 0 soferul poate pleca.

Soferilor care refuza sau nu pot sa se supuna testari cu etilotestul și drog-testul li se va suspenda permisul de conducere , primind o dovada inlocuitoare a acestuia fara drept de circulatie , pana la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice.
Mai multe informatii despre modificarile codului rutier le puteti obtine accesand urmatorul link : https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/284688

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *